Koop of verkoop onroerend goed

Sipke en Ilse adviseren en ondersteunen veel professionele aan- en verkopers, maar ook particulieren, makelaars, woningcorporaties, of zorginstellingen gedurende het aan- en verkooptraject.

Bij de aan- en verkoop van onroerend goed gaan vaak forse investeringen gepaard. Omdat er zoveel geld mee gemoeid gaat en verschillende belangen op het spel staan, blijft een aan of verkoop spannend, of het nu gaat om je eerste eigen woning of een mooie aanvulling op een beleggingsportefeuille.

 

Het verkooptraject van onroerend goed heeft verschillende fases

Het traject van aan- en verkoop van onroerend goed kent verschillende fases. Nog voordat je in onderhandeling treedt, kan je al tegen vragen aanlopen. Vragen over bijvoorbeeld de gesteldheid van het object en of er bepaalde rechten aan het object kleven als erfdienstbaarheden of erfpacht. Deze vragen dienen beantwoord te worden alvorens een volgende stap kan worden genomen.

Als je daarvan een goed beeld hebt, kunnen de onderhandelingen beginnen. Maar wanneer bind je je aan de andere partij? Is dat pas bij het ondertekenen van de overeenkomst of kunnen er eerder ook al verplichtingen over en weer ontstaan? En welke aspecten zijn belangrijk om uit te onderhandelen? Moet er bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud worden opgenomen in de overeenkomst of wellicht wil je eerst nog een bouwkundige keuring afwachten voordat de overeenkomst partijen bindt. En hoe zit het met een vergunning die nog niet is verleend? Kan ik daarover nog een bepaling opnemen in de overeenkomst? Allemaal aspecten die mee moeten worden genomen bij de onderhandelingen.

 

Afspraken maken voorkomt problemen

Wanneer je goede afspraken maakt over de voorwaarden van de aan- en verkoop voorkom je dat achteraf problemen ontstaan. Wij kunnen helpen bij het opstellen van dergelijke overeenkomsten, maar ook bij het voeren van de onderhandelingen.

Toch voorkomt een goed contract niet altijd dat uiteindelijk toch een geschil ontstaat. Het object kan bijvoorbeeld verborgen gebreken bevatten zoals asbest, zwam, boktor of een ondergrondse tank non-conformiteit). Ook komt het voor dat een van de partijen verplichtingen uit de gesloten overeenkomst niet nakomt doordat bijvoorbeeld toch geen financiering kan worden verkregen of omdat bepaalde vergunningen niet worden afgegeven. Ook in zulke gevallen kunnen we adviseren en waar nodig een procedure voeren.

 

Ondersteuning of advies nodig?

Bij het gehele traject van aan- en verkoop van onroerend goed kunnen Sipke en Ilse adviseren. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan kunnen wij helpen een oplossing te vinden. Indien partijen uiteindelijk niet tot een oplossing komen, dan staan helpen we graag bij het voeren van een procedure.