Recreatieparken

Mensen komen op een recreatiepark om onbekommerd te genieten van hun vrije tijd. Het laatste wat je als eigenaar van een recreatiewoning, een parkeigenaar of beheerder wilt, zijn juridische geschillen.

 

Ruzie om uiteenlopende geschillen

Echter, opvallend vaak komt het op recreatieparken voor dat men met elkaar in de clinch ligt. De geschillen zijn uiteenlopend. Eigenaren die hun parkbijdragen niet betalen, bijvoorbeeld omdat zij ontevreden zijn over het onderhoud van de gemeenschappelijke voorzieningen. Eigenaren die hun recreatiewoning verhuren buiten de beheerder om. Eigenaren die onderling ruzie maken omdat de haag van de buurman het uitzicht belemmert.  Zo zijn er vele andere onderwerpen die worden uitgevochten op een recreatiepark terwijl men kwam om te ontspannen.

 

Onduidelijke situaties door juridische constructies

De oorzaken van deze geschillen hebben veelal hun oorsprong in vaak lastige en ondoorzichtige juridische constructies die op een recreatiepark worden gebruikt. Vaak is ofwel gekozen om het recreatiepark te splitsen in appartementsrechten en heeft het park een VvE, ofwel er is sprake van losse kavelverkoop waarbij vaak een zogenaamde beheervereniging wordt opgericht die de belangen van de gezamenlijke eigenaren op het recreatiepark behartigt. Elke constructie kent zijn eigen regels. Daarnaast worden dan ook nog vaak contracten afgesloten met beheerders en verhuurbemiddelaars.

Kies een passende juridische constructie voor uw recreatiepark

Bij het ontwikkelen van een recreatiepark wordt alleen niet altijd even goed nagedacht over de inrichting van de verschillende constructies, zodat notariële akten en overeenkomsten onduidelijk kunnen zijn. Daardoor is vaak moeilijk te bepalen wat de rechten en verplichtingen zijn van diverse betrokken partijen. Hierdoor kunnen eindeloze discussies ontstaan die uiteindelijk kunnen uitmonden in langslepende gerechtelijke procedures. Een gerechtelijke procedure kent vaak alleen maar verliezers, want zo gezellig recreëert het namelijk niet meer na het voeren van een procedure.

 

Ondersteuning of advies nodig?

Dergelijke procedures vallen te voorkomen wanneer bij de ontwikkeling van een recreatiepark (extra) aandacht wordt geschonken aan de juridische constructies op het park en de inhoud van de daarbij behorende contracten en notariële akten. Ilse van Ast is hierin gespecialiseerd. Zij staat al jarenlang parkeigenaren, eigenaren van recreatiewoningen, beheerders, verhuurbemiddelaars, (beheer)verenigingen en VVE’s afkomstig uit het hele land bij.

Bij voorkeur helpt zij bij de totstandkoming van de contractvorming, maar ook wanneer partijen eenmaal in discussie zijn geraakt kan zij daarover adviseren, assisteren bij onderhandelingen en zo nodig voert zij een procedure.

Wat onze opdrachtgevers zeggen

“Ilse is inhoudelijk sterk, werkt snel, aandachtig en doelgericht. Als cliënt heb je het volste vertrouwen in de mate waarin jouw zaak aandacht krijgt en er maatwerk wordt geleverd door je advocaat. Mijn vertrouwen heeft Ilse dubbel en dwars verdiend. Ik vind haar bovendien zeer toegankelijk en prettig in de omgang. Kortom, als iemand een advocaat op huurrechtelijk gebied nodig heeft, zal ik hem of haar zeker adviseren om met Bosma | van Ast vastgoedadvocaten te bellen”.

Elias Wittenberg - medewerker bewonerszaken
Lefier

Regelmatig heb ik contact met Sipke over lopende zaken. Dit contact verloopt altijd erg prettig en ik heb Sipke leren kennen als een zeer betrokken en kundig persoon waar het fijn sparren mee is en die met gedegen oplossingen komt”.

Adviseur bewonerszaken
Elkien

“Samen met mijn collega woonconsulenten, benader ik Ilse regelmatig voor diverse huurrecht gerelateerde zaken. Ik ervaar haar als een erg pragmatisch, meedenkend en kundige advocaat, die dicht bij de klant blijft staan”.

Xandra Meijer-Bonnema - woonconsulent sociaal
Thús Wonen

Ilse is een deskundige jurist die wij met regelmaat inzetten voor het tot stand brengen van overeenkomsten of advies daarover. Ze heeft een praktische en oplossingsgerichte werkwijze en een snelle responstijd. Ilse heeft een aangename manier van communiceren waarbij formeel en informeel goed afgewogen gebruikt wordt”.

Hans van Esschoten - projectleider huisvesting
Patyna

“Ik zie Sipke aan de ene kant als een zeer gedegen bouwrechtadvocaat en aan de andere kant als een juridische professional die bij een (dreigend) juridisch geschil serieus met zijn cliënt meedenkt. Hij houdt daarbij een goed oog voor onze belangen. Daarnaast is het contact met Sipke gemakkelijk gelegd waardoor ik snel weet waar ik aan toe ben.”.

Harrit Wester - juridisch adviseur
Nijestee

Sipke Bosma en Ilse van Ast hebben door hun laagdrempelige insteek, enthousiaste benadering en continue actuele juridische kennis een basis gelegd voor een lange vertrouwde relatie. Bovendien weten zij op een creatieve wijze het maximale resultaat te behalen”.

Steven Nijsingh - rentmeester en vastgoedjurist

Gemeent Heerenveen & Noordoostpolder

Of het nu een korte vraag is m.b.t. tot VvE’s of het is een langer juridisch traject, ik krijg altijd een heel praktisch advies waar ik in mijn dagelijks werk direct verder mee kan. Afspraken worden nagekomen en een vraag wordt snel opgepakt. Een prima basis voor een goede samenwerking”.

Wouter Slagter - coördinator VvE
Actium

“Ik ervaar Sipke als een zeer kundige advocaat waarmee het altijd goed samenwerken is. Zijn nuchtere instelling en kalmte draagt hier zeker aan bij. Sipke handelt en schakelt snel, is nauwkeurig en doortastend en weet eventuele risico’s in procedures vooraf goed in te schatten. Al sparrend komen we altijd tot de beste aanpak in iedere zaak”.

Mathilde Groeneveld - medewerker bewonerszaken
Lefier