Woningcorporaties

Sipke en Ilse hebben jarenlange ervaring op het gebied van huurrecht en werken veel voor woningcorporaties. Het bouwen en onderhouden van betaalbare huurwoningen is de kerntaak van een woningcorporatie. Van een afstandje bekeken lijkt dat simpel, maar dat is het zeker niet. Woningcorporaties vervullen namelijk een veel grotere rol binnen de maatschappij. Zij vervullen een belangrijke en onmisbare rol binnen het netwerk van organisaties dat over leefbaarheid gaat.

 

Huurders en regelgeving

 Woningcorporaties kunnen daardoor tegen verschillende dingen aanlopen. Van huurders die niet betalen, overlast veroorzaken, hun tuin niet onderhouden of plots een hennepkwekerij in het gehuurde blijken te hebben, tot vraagstukken over renovatie, uitponding, het scheiden van wonen en zorg, Corporatie Governance en nog veel meer.

Door de grote hoeveelheid aan regelgeving is het soms lastig om adequaat op al deze vraagstukken in te spelen. Doordat Sipke en Ilse veel ervaring hebben met het werken voor woningcorporaties, kunnen zij helpen bij het behandelen van deze vraagstukken. Mede omdat beide intern werkzaamheden hebben verricht voor een aantal woningcorporaties, weten zij als geen ander dat woningcorporaties roerige tijden meemaken en zijn zij op de hoogte van de actuele juridische vraagstukken. Gelukkig kennen zij ook de oplossingen die daarbij horen. 

Mogelijkheden in juridische ondersteuning voor woningcorporaties

De werkzaamheden die Sipke en Ilse voor woningcorporaties verrichten zijn zeer divers. Zij ontzorgen op het gebied van huurrecht door het opstellen van (bijzondere) huurovereenkomsten en huurvoorwaarden, het voeren van ontruimingsprocedures, het onderhandelen met huurdersbelangenorganisaties en het beantwoorden van zeer uiteenlopende huurrechtelijke vraagstukken. Verder ondersteunen zij vastgoedafdelingen, onder meer door het beoordelen en opstellen van (bouw)contracten, het begeleiden bij de uitponding van de woningvoorraad en renovatietrajecten.

Ook behoort de typische “corporatie wet- en regelgeving” tot hun expertise. Zij kunnen daarom ondersteunen bij vraagstukken op het gebied van volkshuisvesting (herziene Woningwet, BTIV), het scheiden van wonen en zorg, de Warmtewet en Corporate Governance. Daardoor zijn zij ook een gesprekspartner op bestuurlijk niveau en kunnen zij helpen met het verbeteren van uw compliance en juridische kwaliteitszorg.

Naast het behandelen van losse zaken bestaat de mogelijkheid om zowel thematisch als alle voorkomende juridische werkzaamheden voor een vaste prijs onder te brengen. Hiermee kan een woningcorporatie de kosten goed in de hand houden. Sipke en Ilse kunnen daarnaast gedetacheerd worden binnen de organisatie. Kennis delen vinden zij erg belangrijk, met name omdat zij vinden dat woningcorporaties veel zelf kunnen en niet voor al het werk een advocaat ingeschakeld hoeft te worden. Daarbij is het wel belangrijk om het kennisniveau van de medewerkers op peil te brengen en te houden. Daarbij kunnen zij ondersteunen. Ook denken zij graag mee over het aanbrengen van meer uniformiteit in de werkprocessen. Dat komt de efficiëntie en de kwaliteit ten goede. Wij komen graag een keer langs om toe te lichten wat we kunnen betekenen.

 

Ondersteuning of advies nodig?

Sipke en Ilse kunnen u onder meer helpen bij het opstellen van (bijzondere) huurcontracten en huurvoorwaarden, het beantwoorden van vragen of procedures voeren over gebreken, overlast (burengerucht, hennepteelt), achterstallig onderhoud, renovatie, gemengde complexen, huurprijzen en -achterstanden, mede-/onderhuur, zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV), servicekosten en het scheiden van wonen en zorg, faillissement van de huurder, indeplaatsstelling, wijzigen van de huurprijs en  beeindiging van de huurovereenkomst.

Wat onze opdrachtgevers zeggen

“Ilse is inhoudelijk sterk, werkt snel, aandachtig en doelgericht. Als cliënt heb je het volste vertrouwen in de mate waarin jouw zaak aandacht krijgt en er maatwerk wordt geleverd door je advocaat. Mijn vertrouwen heeft Ilse dubbel en dwars verdiend. Ik vind haar bovendien zeer toegankelijk en prettig in de omgang. Kortom, als iemand een advocaat op huurrechtelijk gebied nodig heeft, zal ik hem of haar zeker adviseren om met Bosma | van Ast vastgoedadvocaten te bellen”.

Elias Wittenberg - medewerker bewonerszaken
Lefier

Regelmatig heb ik contact met Sipke over lopende zaken. Dit contact verloopt altijd erg prettig en ik heb Sipke leren kennen als een zeer betrokken en kundig persoon waar het fijn sparren mee is en die met gedegen oplossingen komt”.

Adviseur bewonerszaken
Elkien

“Samen met mijn collega woonconsulenten, benader ik Ilse regelmatig voor diverse huurrecht gerelateerde zaken. Ik ervaar haar als een erg pragmatisch, meedenkend en kundige advocaat, die dicht bij de klant blijft staan”.

Xandra Meijer-Bonnema - woonconsulent sociaal
Thús Wonen

Ilse is een deskundige jurist die wij met regelmaat inzetten voor het tot stand brengen van overeenkomsten of advies daarover. Ze heeft een praktische en oplossingsgerichte werkwijze en een snelle responstijd. Ilse heeft een aangename manier van communiceren waarbij formeel en informeel goed afgewogen gebruikt wordt”.

Hans van Esschoten - projectleider huisvesting
Patyna

“Ik zie Sipke aan de ene kant als een zeer gedegen bouwrechtadvocaat en aan de andere kant als een juridische professional die bij een (dreigend) juridisch geschil serieus met zijn cliënt meedenkt. Hij houdt daarbij een goed oog voor onze belangen. Daarnaast is het contact met Sipke gemakkelijk gelegd waardoor ik snel weet waar ik aan toe ben.”.

Harrit Wester - juridisch adviseur
Nijestee

Sipke Bosma en Ilse van Ast hebben door hun laagdrempelige insteek, enthousiaste benadering en continue actuele juridische kennis een basis gelegd voor een lange vertrouwde relatie. Bovendien weten zij op een creatieve wijze het maximale resultaat te behalen”.

Steven Nijsingh - rentmeester en vastgoedjurist

Gemeent Heerenveen & Noordoostpolder

Of het nu een korte vraag is m.b.t. tot VvE’s of het is een langer juridisch traject, ik krijg altijd een heel praktisch advies waar ik in mijn dagelijks werk direct verder mee kan. Afspraken worden nagekomen en een vraag wordt snel opgepakt. Een prima basis voor een goede samenwerking”.

Wouter Slagter - coördinator VvE
Actium

“Ik ervaar Sipke als een zeer kundige advocaat waarmee het altijd goed samenwerken is. Zijn nuchtere instelling en kalmte draagt hier zeker aan bij. Sipke handelt en schakelt snel, is nauwkeurig en doortastend en weet eventuele risico’s in procedures vooraf goed in te schatten. Al sparrend komen we altijd tot de beste aanpak in iedere zaak”.

Mathilde Groeneveld - medewerker bewonerszaken
Lefier